Kroon- en brugwerk

Als een gedeelte van of gehele kies of tand verdwenen is door gaatjes of door een ongeval, kan het nodig zijn deze kies of tand te vervangen door een kroon of brug. Soms kan ook om cosmetische redenen worden gekozen voor een kroon of brug, of juist om te voorkomen dat kiezen en tanden uitgroeien omdat er geen contact is voor deze kies of tand. Ook kan een brug het kauwen verbeteren.

Wat is een kroon?

Een kroon is in feite een kapje of hoesje, dat één afgeslepen tand of kies bedekt. Een kroon word gemaakt uit porselein, metaal, keramiek enz. enz. De tandarts bepaald de juiste kleur die het beste past bij de andere tanden en kiezen. Een kroon wordt ook meestal gebruikt als een kies endodontisch behandeld is.

Kroon

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt als meerdere tanden of kiezen vervangen moeten worden. Hierbij moeten minstens twee tanden of kiezen worden afgeslepen, zodat er pijlers ontstaan waar de brug op bevestigd kan worden. Het ontbrekende element kan zich tussen de twee afgeslepen elementen bevinden (gewone brug) of naast de twee geslepen elementen (vrij eindigende brug).

Brug

Kronen en bruggen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt

 • Porselein is een esthetisch bijzonder fraai materiaal en oogt vrijwel als een gewone kies of tand. Nadeel van porselein is dat het vrij kwetsbaar is. Meestal wordt het gebruikt voor de voortanden.
 • Metaal (zoals goud) wordt ook vaak voor kronen en bruggen gebruikt. Het is bijzonder sterk en slijtvast, maar omdat het esthetisch wat minder fraai is, wordt het vooral voor de kiezen gebruikt.
 • Een combinatie van metaal en porselein wordt tegenwoordig vaak gebruikt. De kern bestaat dan uit metaal en de kap is van porselein, zodat een esthetisch fraaie en sterke kroon of brug wordt verkregen.

Het is natuurlijk de bedoeling, dat uw kroon of brug jarenlang meegaat, zeker zo’n tien tot vijftien jaar. Gedeeltelijk heeft u dit zelf in hand door een goede mondhygiëne. Vooral het tandvlees rond de kroon of brug moet goed schoongehouden worden, om tandvleesontsteking en gaatjes rond en onder de kroon of brug te voorkomen. U kunt uw kroon of brug goed schoonhouden door dagelijks te poetsen en eventueel aanvullend extra te stoken, flossen of ragers te gebruiken. Een brug of kroon kan echter helaas ook voor die tijd door een ongelukje beschadigd raken.

 • Introducing

  In 2009 Tanya Ntanti started a dental practice with the intention to offer her patients the best dental care. Read more..
 • Address details

  Tandartsenpraktijk De Tandenfee
  Noordkade 12a
  2741 ET  Waddinxveen

 • Opening Hours

  Monday:10.00 - 18.00
  Tuesday:10.00 - 18.00
  Wednesday:10.00 - 18.00
  Thursday:10.00 - 18.00
  Friday: 10.00 - 18.00
  Saturday:10.00 - 14.00
   
  Outside these opening hours, you can contact our emergency practice.