Zorgkaart Nederland heeft geen nut

Zorgkaart nederland heeft geen nut

Beeldbewerking: NOS

Zorgkaart Nederland, een van de paradepaardjes van de openheid over de kwaliteit van zorg, heeft eigenlijk geen enkel nut. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag gepresenteerd is op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De vijf auteurs van het onderzoeksartikel trekken een even harde als heldere conclusie: “ZorgkaartNederland.nl voldoet in haar huidige vorm niet als valide kwaliteitsinstrument voor de beoordeling van de kwaliteit van zorg van een medisch specialist.”

Te weinig

Dat komt door het veel te lage aantal beoordelingen per medisch specialist. Zorgkaart Nederland vindt dat er per arts ten minste negen beoordelingen moeten zijn voor ze van waarde zijn. Maar zelfs dat lage aantal wordt zelden gehaald.

Over ruim de helft van de medisch specialisten in Nederlandse ziekenhuizen is informatie te vinden op de website. Dat toch al lage aantal van negen beoordelingen wordt maar gehaald door een kleine minderheid van nog geen acht procent van de artsen, meest chirurgen.

Niet gecontroleerd

Van alle unieke bezoekers die de website trekt, laat minder dan één op de duizend een beoordeling van een arts achter. Bovendien wordt niet onomstotelijk vastgesteld of degene die een arts beoordeelt ook daadwerkelijk behandeld is door die arts.

Webwinkels doen dat door iemand na een aankoop de gelegenheid te bieden een review achter te laten.

Vorig jaar maart riep minister Schippers van Volksgezondheid 2016 uit tot het jaar van de transparantie. In een Kamerbrief noemde ze toen Zorgkaart Nederland als website met betrouwbare informatie.

Een woordvoerder van de Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie (NPCF), de eigenaar van Zorgkaart Nederland, is het oneens met de conclusie van de onderzoekers dat Zorgkaart Nederland in zijn huidige vorm geen nut heeft. “Wij hebben de website niet opgezet als kwaliteitsinstrument. De beoordelingen zeggen niets over hoe artsen zijn. Alleen over hoe goed die patiënten hun artsen vinden.”
De NPCF is het eens met de constatering dat er veel te weinig beoordelingen van artsen op de site staan. “Daarom proberen we ook met ziekenhuizen afspraken te maken dat ze hun patiënten oproepen om beoordelingen van artsen te geven op Zorgkaart Nederland. “

Verbeteringen

De onderzoekers doen een paar voorstellen om de betrouwbaarheid ervan te vergroten. Er zou gecontroleerd moeten worden of beoordelingen echt afkomstig zijn van patiënten van de beoordeeld arts. Ook de samenstelling van het cijfer dat artsen krijgen moet anders, vinden de onderzoekers.

Nu worden artsen ook beoordeeld op factoren waarop ze geen invloed hebben, zoals de accommodatie en het maken van afspraken. Tenslotte kunnen ziekenhuizen nu een profielpakket kopen bij Zorgkaart Nederland . Daarmee kunnen ze patiënten werven.

Volgens de onderzoekers moeten alle ziekenhuizen de gelegenheid krijgen om gratis gebruik te maken van die mogelijkheid. Of dat pakket moet afgeschaft worden.

 

 • Even voorstellen..

  In 2009 is Tanya Ntanti een tandartspraktijk gestart met de intentie haar patiënten de beste tandheelkundige zorg te bieden. Verder lezen..
 • Adresgegevens

  Tandartsenpraktijk De Tandenfee
  Noordkade 12a
  2741 ET  Waddinxveen

 • Openingstijden

  Maandag:10.00 - 18.00 uur
  Dinsdag:10.00 - 18.00 uur
  Woensdag: 10.00 - 18.00 uur
  Donderdag:10.00 - 18.00 uur
  Vrijdag: 10.00 - 18.00 uur
  Zaterdag:10.00 - 14.00 uur
   
  Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met onze spoedpraktijk. Heeft u acute kiespijn? Dan kunt u ook gebruik maken van onze spoeddienst. Een pijnbehandeling kan contant of met de bankpas betaald worden en kost maximaal €150,- per behandeling.